Szalay Malom

03_slide_malom

Bemutatkozik a Szalay malom

A Varázsvölgyben egyszerre van jelen a múlt és a jelen, a régi és az új.

Ki gondolná, hogy napjaink épületei között ott bújnak egy majd’ ezer éves, a város népét mindenkor ellátó vízimalom maradványai is?

A Szalay Malom szerkezete a korhű középkori gyakorlatnak megfelelően fából épült, hatalmas, látványos kerekei önmagukban ámulatba ejtik az érdeklődőket. Ez az élmény fokozódik, hisz a malom képes bemutatni az őrlési mozgásokat, ezáltal testközelből is megtapasztalható, hogyan szorgoskodtak a molnárok és molnárlegények évszázadokon keresztül.

A Szalay malom első helyiségében megtekinthető egy ismeretterjesztő kiállítás. Itt többek között malombeli használati tárgyakkal, valamint eredeti tervrajzokkal bővíthetik tudásukat az érdeklődők. Igény esetén szervezett idegenvezetéssel kedves és szívet melengető helyi történetekre is fény derülhet!

A monumentális méretű malomszerkezet mellett egy eredeti kézimalom is kipróbálhatják a lisztkészítés egy még ősibb változatát.

Nem csak múzeológiai látványosságokat, de olyan mulattató lehetőségeket tartogat továbbá a malom épülete, mint a selfie sarok, ahol valódi emlékeket gyárthatnak, majd polaroid kép formájában zsebre vághatják.

Közösségi térben a malom is bővelkedik: jó időben, a tavaszi, nyári és őszi időszakban workshopok, kézműves foglalkozások, és konferenciák kerülnek megrendezésre a nem mindennapi környezetben.

Őrizzük a hagyományokat, s közben ismerkedjünk meg együtt új ismeretekkel!

Erre a legideálisabb hely a Szalay malom!

X
X
Megszakítás