Kirándulás a hasznosi várhoz

hasznosi vár

A mesés kilátások szerelmeseinek ajánljuk ezt a csodás kis túrát.

A Hasznos falu mellett felépített, sokak által cserteri várként emlegetett erőd falaiból ugyan csekély halmaz maradt fent az utókornak, az viszont biztos, hogy különleges atmoszféra lengi be a környezetét.

A vár történetének legfőbb mozzanatait bemutatva, ismereteink szerint a 14. század elején épült. Hasznos, és a valahai, török által leigázott Cser faluhoz tartozott. 1552-ben, az egri vár ostromának évében török kézbe került, majd onnan a pásztói apátság tulajdonába. Egészen a 19. századig jó állapotban volt, ezután váltak jelentős falai az évtizedek során fokozatosan eggyé a földdel.

Rendkívül kellemes, könnyed sétával megtehető túrával érhetőek el a várromok, mindössze a dombtető legvégén kell egy kicsit meredekebben haladni, ám ezt a minimális akadályt legyűrve, elénk tárul az észak-nyugati Mátra csodálatos bája!

A hasznosi vártúra a falu végében veszi kezdetét, amely után kevesebb, mint 1 km-re már felbukkannak a cserteri vár maradványai.

Egy napsütéses, szélcsendes napon kerekedjenek fel a barátokkal, családdal, és adják át magukat a Mátra magával ragadó látványának.

További információért, és útmutatóért, netán egy kis frissítő végett keressék fel a Varázsvölgy fogadóépületét. Mi örömmel indítunk el minden érdeklődőt egy hamisítatlan, mátrai kalandra!

X
X
Megszakítás