Nyikom csúcsra fel!

nyikom-csucs

Nyikom csúcsra fel!

Pásztóról megközelíthető ideális túraútvonal a Nyikom csúcsra vezető túrajavaslatunk. Akár a Varázsvölgy parkolójában is hagyható az autó, és egy kis helyi frissítővel felszerelkezve indulhat is a Nyikom túra.

A túra a könnyű, minimális szakaszon közepes nehézségű kategóriába sorolható. Távolságot tekintve közepes hosszúságú, körülbelül 4,5 km-es szakaszon vezet, és 2-3 óra alatt teljesíthető.

A túra egy kis városnézéssel kezdődik. A Rózsáson keresztül vezető kirándulás a város mai központját is érinti, így lehetőség nyílik megtapasztalni Pásztó város valódi hangulatát a csodás mátrai természettel egybekötve.

Kiérve a városból, a hajdani középkorban országszerte híres pásztói szőlőművelés emlékét idéző ültetvények mentén vezet az út, ahol a mai napig szerény helyi gazdák művelik alázattal földjeiket.

E tájak után amíg a szem ellát, hosszú szántóföldek következnek, melyek a Nyugati Mátra tövében futnak végig.

A szántóföldek után, minimális szintemelkedéssel, néhol kicsit meredekebb kaptatókkal vághatnak keresztül a túrázók az erdős, cserjés útvonalon, s több megállónál nyilvános vadászleseket megmászva is megtekinthető a környező élő- és növényvilág.

Az út mentén vaddisznó túrások, szarvas és őz lábnyomok is felfedezhetőek, így kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdemes nyitott szemmel járni.

A Nyikom csúcson folyamatosan működik a siklórepülős starthely, amelynek leszálló tisztását elhagyva, a célhoz érünk.

Nem csak siklórepülősök számára felejthetetlen látvány, amikor a Nyikom csúcsról elénk tárul Pásztó, a környező települések, a Cserhát hegység vonulatai, vagy a mátrakeresztesi térség és a hasznosi víztározó.

Szélcsendes, napos időben igazi különlegesség megtekinteni a repülősök felkészülését és ugrását.

Látogassanak el hozzánk, és fedezzék fel a Mátra ezer arca közül ezt a remek lehetőséget!

X
X
Megszakítás