Zsigmond-nap

blog2

Hagyományőrző Zsigmond nap és Majális a javából

2022. április 30-án nyitja meg Pásztó szabadtéri programsorozatát. A nyitó program nem más, mint egy történelmi fesztivál, a múltidéző Zsigmond nap, amely nem csak a város műemléki övezetében kerül megrendezésre, hanem ezen a napon mutatkozik be első alkalommal a Varázsvölgy turisztikai és rendezvényhelyszín. Csodálatos összefogás látható Pásztón, hiszen a Romkert mellett a Varázsvölgyben is fantasztikus programokkal készültek a szervezők.

Érdemes időben felkeresni Pásztó központját, hiszen 10:00 órától a Varázsvölgyben kezdődnek a kézműves foglalkozások, 13:00 órától céllövölde, segway akadálypálya várja a látogatókat. Aki történelmi jellegű szórakozásra vágyik, a Romkertben a népi játszótéren próbálhatja ki a teknő-kosaras hintát, a gesztenye csúzlizdát, az ökör kolompolót, a lovagi tornát, vagy a mozsár ágyút.

Idén ismét a Romkert ad helyszínt a már oly nagy hagyománynak örvendő Zsigmond napi főzőversenynek is, amelyet Pásztó Város Önkormányzatának képviselő testülete hirdetett meg.

Ez alkalommal igazi középkori hercegnőkké, szépségekké válhatnak a hölgyek, Bódi Fruzsina látványos, Zsigmond kori hajfonatokkal várja a nem mindennapi módon szépülni vágyókat.

Kora délután a gyerekeké a főszerep, hiszen 14:30-tól korhű jelmezekben vonulnak fel a pásztói iskolások. A felvonulás a Varázsvölgy “kapujába” érkezik, ahol Zsigmond királlyal és feleségével, Cillei Borbálával találkozhatnak és fotózkodhatnak majd az érdeklődők. A felvonulást gólyalábas óriásbábos előadás követi élőzenével a Vaga Banda prezentálásában.

A Vaga Banda gólyalábas előadóművészei a nap legaktívabb eseményére csábítják a szórakozni vágyókat, hiszen fergeteges táncházban vígadhatnak a táncos lábúak. A népi, és középkori dallamokkal, táncokkal megtűzdelt programot Hajdara-Herczeg Hajnalka, és Hajdara Tamás néptáncoktatók vezetik majd.

Aki megéhezik a táncos forgatagban, ízletesebbnél ízletesebb, barbecue ételek, helyi alapanyagokból készült ínyenc hamburgerek közül választhat Mancsóék street food standjánál.

Az eseménydús nap lezárásaként városunkba érkezik a Kormorán együttes, akik a folk-rock zenei stílus magas színvonalát hozzák el a közönségnek, 19:00 órai kezdéssel. A Kormorán által felpezsdített hangulat nem vész el, a Hídvégi Band ugyanis a koncert után kezdődő utcabál keretein belül garantálja a jókedvet.

Friss, májusi reggelre ébred Pásztó vasárnap, 10:00 órakor kezdetét veszi ugyanis a Majális, mely ezen a napon is a Romkertben és Varázsvölgyben várja látogatóit. Az Romkertben található ugrálóvár és pónikocsikázás kipróbálása után a kicsik tavaszi, anyák napi kézműves ajándékokkal kedveskedhetnek az édesanyáknak.

A város májusfája a Varázsvölgyben keról felállításra, ide várunk minden díszíteni vágyót, akik segítségével színes, díszes köntösbe öltöztetjük a város fáját.

Délután 15:00-tól próbára tehető minden ügyesség a cirkuszi udvaron, ahol kipróbálhatóak lesznek többek között a zsonglőr eszközök, a gólyaláb és az egykerekű bicikli, a bátorításra vágyókat pedig igazi artisták fogják ösztökélni.

19:00 órakor a Magna Cum Laude koncertje tetőzi a hétvége rendezvénysorozatát, amely során garantált a kellemes szórakozás az egész család részére.

X
X